Zorn

Sommar och resan gick till Dalarna med besök på Zorngården och Zornmuseet i Mora. Vi började med att gå en guidad visning av Zorngården. Under ca en timme visades vi runt i huset av en fenomenal guide som på ett intressant och spännande sätt berättade om Anders och Emmas liv på gården. Rummen var originellt dekorerade och Anders framgångar var tydligt märkbara i inredningen.
Paret var socialt och generöst och hade ofta gäster boende hos sig under längre perioder. Frekventa gäster var bl.a. prins Eugen och Carl och Karin Larsson.   Prins Eugen hade t.o.m. eget rum som uppfyllde allt en prins kunde tänkas behöva för att vara tillfredställd. Andra kulturpersonligheter som besöke gården var gäster som Selma Lagerlöf och Hugo Alvén, m.fl.
Efter upplevelserna i Zorns hem gick vi in på museet och där fick lära känna Zorns måleri på ett sätt vi aldrig tidigare upplevt. De tidiga akvarellerna fångade oss till den grad att vi blev djupt rörda och resten av målningarna betraktade vi under religiös tystnad. Zorns konstnärskap var unikt och magnifikt.